بیماران قبل از اقدام به روزه داری، حتما میبایست با پزشک معالج خود در این زمینه و نحوه مصرف داروها، مشورت کنند.زمان شیردهی و برخی از بیماریها همچون دیابت، فشارخون، روده تحریک پذیر، یبوست، زخمهای سیستم گوارشی (معده و اثنی عشر)، اختلالات کلیوی، بیماریهای اعصاب و روان و آسم همگی از شرایط جسمی است که فرد حتما میبایست پیش از اقدام به روزه داری، با پزشک معالج خود در این زمینه مشورت کند.
شهروندان در زمان روزه داری هیچگاه وعدههای داروی خود را خودسرانه حذف و یا به زمان دیگری موکول نکنند.ممکن است این اقدام باعث اختلال در روند درمان شود، همچنین مصرف بسیاری از داروها را میتوان پس از مشورت با پزشک به زمان سحری یا افطار موکول کرد.
چنانچه فردی مبتلا به بیماری مزمن همچون فشارخون، چربی خون، دیابت، بیماریهای قلبی عروقی و بیماری کلیوی است، حتما میبایست در این خصوص با پزشک مشورت کند.
بیماران مبتلا به بیماری انسدادی ریوی (COPD) و صرع به ویژه در معرض خطر تغییر دوز دارو در ایام روزه داری هستند و پزشکان علاوه بر اینکه باید به بیماران صرعی که با قطع دارو دچار بازگشت حملات تشنجی میشوند مشاوره دقیق بدهند، حتما میبایست به بیماران مبتلا به آسم که با قطع داروهای استنشاقی و افشانههای تنفسی دچار حملات آسمی میشوند توصیههای لازم را ارائه دهند.
گرما و روزهای طولانی نیاز دقت در تأمین آب بدن را پررنگتر میسازد. بهترین نوشیدنی برای تأمین آب بدن روزه داران همان آب است که هیچ جایگزین بهتری ندارد. توصیه میشود که آب به صورت جرعه جرعه و نه یکباره و در فواصل بین افطار و سحر مصرف شود.
-نکته دیگری که در ماه مبارک رمضان برای بیشتر روزهداران اتفاق میافتد تغییر الگوی خواب است که گاه موجب خستگی و کسالت در طول روز میشود. براین اساس روزهداران باید دقت کنند در طول شبانهروز خواب کافی و مناسب داشته باشند.
- پس از افطار دو تا سه ساعت صبر کنید و سپس فعالیتهای سبکی همچون پیادهروی سریع انجام دهید.
- با پزشک خود در مورد نحوه مدیریت داروها و بیماریهای مزمن مانند دیابت قبل از ماه رمضان مشورت کنید.
- سعی کنید کارهای سنگینتر خود را اوایل روز انجام دهید و در طول روز با ایمنی کافی رانندگی کنید.
-نکته مهم دیگر پرهیز از قرار گرفتن در معرض نور خورشید است. این کار باعث تعریق زیاد و از بین رفتن آب بدن و تشنگی میشود.
- توجه بر ایمنی در رانندگی و جاده در زمان روزهداری و به ویژه در ساعات قبل از غروب آفتاب، زمانی که تمرکز افراد به دلیل طولانی بودن ساعات روزهداری کاهش یافته است، اهمیت زیادی دارد.