سلامت باش

پیشگیری بهتر از درمان بیماریها

سلامت باش

تجمع پروتئین های کدر شده در لنز چشم به کدورت عدسی چشم می انجامد و باعث کاتاراکت می شود .
بالا رفتن سن و سالمندی شایع ترین علت کاتاراکت است . علت های دیگری نیزدر ایجاد کاتاراکت موثر تشخیص داده شده اند که مهمترین آنها ، تروما ، توکسین ها ، بیماری های سیستمیک و توارث است . سوء تغذیه ، آسیب اکسیداتیو و آسیب با اشعه فرابنفش از جمله عوامل موثر در ایجاد کاتاراکت هستند .
کاتاراکت را به دو دسته بالغ ( Mature ) و نابالغ ( Immature ) تقسیم می کنند . در دسته اول ، همه پروتئین های لنز کدر می شوند ، ولی در حالت دوم هنوز بخشی از پروتئین های لنز شفاف است . تا هنگامی که کاتاراکت به حد زیادی در لنز چشم متراکم نشود ، دیده نمی شود . کم کم دیدن ته چشم مشکل می شود و نهایتاً رفلکس ته چشم ناپدید می شود . در این مرحله کاتاراکت mature است و مردمک چشم کاملاً سفید به نظر می رسد .
کاهش حدت بینایی با تراکم کدورت در عدسی نسبت مستقیم دارد .
میزان شیوع کاتاراکت ، در افراد 65 تا 74 ساله ، 50 درصد و در افراد بالای 75 سال ، 70 درصد گزارش شده است .
کاتاراکت سالمندی ، عامل اصلی کاهش دید در جهان است که به سن شخص وابسته می باشد .
جراحی کاتاراکت یکی از معمول ترین جراحی ها در بین افراد 60 ساله و بالاتر است که 12 درصد هزینه درمانی را در کشور آمریکا به خود اختصاص می دهد که تقریباً نزدیک 4 بیلیون دلار در هر سال است . با استفاده از مکمل های تغذیه ای ، سالانه بیش از 2 بیلیون دلار صرفه جویی خواهد شد .
مهمترین کاتاراکت هایی که تغذیه با آنها ارتباط دارد ، عبارتند از :
ـ کاتاراکت پیری ( وابسته به سن )


ـ کاتاراکت دیابت یا بیماری قند
ـ کاتاراکت گالاکتوزمیا یا بالا رفتن میزان گالاکتوزخون

در این نوشتار اثر برخی از مواد مغذی را بر کاتاراکت خواهید دید :
ویتامین E :
این ویتامین در غلظتی بیش از پلاسما ( در حدود میکرومولار ) در لنز وجود دارد و در پیشگیری از کاتاراکت بسیار موثر است .
ویتامین E باعث حفظ ویتامین های AوC نیز می شود و خاصیت آنتی اکسیدانی این ویتامین در این محافظت ، نقش عمده ای را ایفا می کند . ویتامین E همچنین در بخش هیدروفوب ( آب گریز یا چربی دوست ) غشاهای زیستی قرار می گیرد و از اکسیده شدن اسیدهای چرب PUFA ( غیر اشباع با چند باند دو گانه ) و پروتئین های غنی از سولفور تشکیل دهنده ی غشاهای سلولی و سپتواسکلتون جلوگیری می کند . از طرف دیگر باعث تجدید سیکل گلوتاتیون در لنز و زلالیه می شود .

ویتامین C :
در غلظت بیش از پلاسما ( در حدود میلی مولار )در لنز موجود است . به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی ، در پیشگیری از کاتاراکت موثر است .
به این طریق که با اکسیژن ، رادیکال های آزاد اکسیژن و آب اکسیژنه واکنش می دهد . در نتیجه از تجمع رادیکال های آزاد جلوگیری می کند و به این طریق مانع از اکسیداسیون اسیدهای چرب غیر اشباع در دیواره ی سلول های لنز و در نتیجه باعث تثبیت غشاهای سلولی می شود . همچنین ویتامین C ، اشعه فرابنفش را که موجب آسیب اکسیداتیو پروتئین و پروتئاز می شود ، جذب می کند . از طرف دیگر ، ویتامین C مانع از افزایش کلسیم درون سلول های لنز می شود و از این طریق از کاتاراکت پیشگیری می کند .

ویتامین B2 :
گلوتاتیون ردوکتاز که باعث نگهداری گلوتاتیون سلول می شود ، برای احیای گلوتاتیون نیازمند FAD ( فلاوین آدنین دی نو کلئوتید ) است که خود از ویتامین B2 ساخته می شود .

گزانئوفیل ها :
کاروتنوئیدها از منابع ویتامین A و معمول ترین پیگمان ها در طبیعت و همچنین آنتی اکسیدان های محلول در چربی هستند . از بین کاروتنوئیدها ، تنها گزانتوفیل های لوتئین و زیاگزانتین در لنز انسان در غلظت های بیش از پلاسما ( در حدود میکرومولار ) موجودند که در پیشگیری از کاتاراکت موثرند . به این نحو که از طریق گروه های هیدروکسی خود به غشاهای سلولی پیوسته و از طریق فعالیت آنتی اکسیدانی قادر به تثبیت غشاهای سلولی هستند که این کار را با جلوگیری از فعال شدن اکسیژن و یا دیگر مکانیسم های موثر در تیرگی لنز انجام می دهند . گزانتوفیل ها نیزدر تجدید سیکل گلوتاتیون موثر هستند .

آلفا لیپوئیک اسید :
آلفا لیپوئیک اسید یک شبه ویتامین است . آلفا لیپوئیک اسید ( ALA ) و فرم احیای آن دی هیدرولیپوئات ( DHLA ) ، آنتی اکسیدان های قابل حل در آب و چربی هستند و با سه مکانیسم در پیشگیری از ایجاد تیرگی های کاتاراکت دخیلند . اول اینکه با گونه های فعال اکسیژن واکنش می دهند و آنها را خنثی می کنند . همچنین از افزایش کلسیم درون سلول لنز جلوگیری می کنند و دیگر اینکه قادر به بازسازی دیگر آنتی اکسیدان ها از جمله گلوتاتیون و ویتامین C هستند .

سلنیوم :
سلنیوم در ساختمان گلوتاتین پراکسیداز شرکت دارد . این آنزیم درون سلول ، آب اکسیژنه ( H2O2 ) را احیا می کند و مانع از تشکیل رادیکال اکسیژن و در نتیجه تخریب اکسیداتیوی درون سلول می شود . در خارج از سلول نیز مانع از اکسیداسیون اسیدهای چرب موجود در فسفولیپیدهای غشایی می شود و به این طریق نقش پیشگیری کننده در کاتاراکت
دارد .

توصیه های ویژه :
1 ـ مصرف حداقل 1/5 سهم میوه و سبزی در روز .
2 ـ مصرف حداقل 3 ـ 1/5 برابر RDA از مواد مغذی آنتی اکسیدان مثل ویتامین های EوC و سلنیوم و همچنین ویتامین های گروه B .
3 ـ به علت اثر تشدید کننده و و سینرژیستی مواد مغذی در برخی موارد ، استفاده از مکمل های چند گانه نسبت به مصرف هر یک از مواد مغذی به تنهایی ، امتیاز ویژه ای دارد ، مثلاً مصرف ویتامین های EوC به طور همزمان .
4ـ مصرف منابع خوب گزانتوفیل ها ( اسفناج ، کلم ، گل کلم و تخم مرغ )
5 ـ مصرف منابع آلفالیپوئیک اسید ( اسفناج ، کلم ، گل کلم ، گوشت گاو ، مخمر آبجو ، دل و قلوه )
6 ـ کنترل رژیمی بیماری های دیابت و گالاکتوزمیا .

تعداد بازدید:۳۳۸

اخطار:مطالب پزشکی تنها جنبه آموزشی و پیشگیرانه داشته و نباید جایگزین مراجعه به پزشک تلقی کرد. هدف از ثبت مطالب جنسی ایجاد روابطی صمیمانه بین زن و شوهر و استحکام کانون خانواده است.

پروتئین

آب مروارید

کاتاراکت

بیماری چشم

تغذیه

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
تجدید کد امنیتی