سلامت باش

پیشگیری بهتر از درمان بیماریها

سلامت باش

بیماری تب مالت که در حیوانات به نام «سقط جنین واگیر» مرسوم است،یکی از بیماریهای عفونی قابل انتقال بین انسان و حیوان می باشد و با نامهای دیگری نظیر: تب مواج، تب دیوانه و تب مدیترانه ای نیز نامیده می شود.
این بیماری در تمام فصلهای سال وجود دارد، اما در بهار و پاییز؛ یعنی زمان زایش و شیردهی دامها، بیشتردیده می شود.عامل بیماری نوعی باکتری به نام «بروسلا» می باشد. این میکروب دارای چند نوع است. نوعی از باکتری که عمدتاً در گوسفند و بز دیده می شود، مهمترین عامل بیماری در انسان است.
میزبان و شرایط زیست محیطی
تب مالت بیشتر بیماری مردان بالغ بخصوص کشاورزان، دامداران، چوپانان، قصابان، سلاخان و دامپزشکان می باشد. کارمندان آزمایشگاهها نیز درمعرض خطر ویژه قرار دارند، اما درکشور ما چون زنان و کودکان نیز دوشا دوش مردان به امور دامداری مشغولند، در معرض خطر قرار دارند، به همین دلیل 55 درصد مبتلایان را مردان و بقیه را زنان و کودکان تشکیل می دهند.در شرایطی که مراکز پرورش دام، استانداردهای بهداشتی نداشته باشد، تب مالت شایعتر است.
تراکم درمراتع، بارندگی، نبود نور خورشید و اقدامهای غیربهداشتی در فرآیند فراهم کردن شیر و گوشت همگی زمینه انتشار بروسلا را مساعد می کنند.محیط اطراف گاوی که می تواند از خود میکروب دفع کند، بشدت آلوده کننده است. عامل بیماری در شرایط محیطی مناسب از نظر رطوبت، در ادرار و مدفوع حیوانات هفته ها و گاه ماهها زنده می ماند. این باسیل در پنیر تازه وغیر پاستوریزه حاصل از شیرخام تا هشت هفته زنده می ماند و با منجمد کردن از بین نمی رود.
این ارگانیسم تا 40 روز در خاک خشک آلوده به ادرار، مدفوع و ترشحات واژن و محصولات زایمان حیوان مبتلا، زنده می ماند و در خاک مرطوب خیلی بیشتر مقاومت دارد.

بروسلا در ادرار 6 روز، در گرد و خاک 6 هفته و در آب و خاک تا 10هفته و در کره تا چهار ماه باقی می ماند و در مدفوع حیوانات در هوای آزاد 100روز و در دمای 8 درجه سانتی گراد بیش از یک سال باقی می ماند. این باکتری در ماست به علت وجود اسیدلاکتیک قادر به زندگی نیست و در دمای 60 درجه به مدت 10 دقیقه نابود می شود.

اههای سرایت بیماری به انسان
1- به صورت تماس مستقیم با بافتهای حیوان آلوده؛ نظیر خون، ترشحات رحمی و ترشحات جنین سقط شده.
2 - به صورت غیرمستقیم از راههای زیر:
- مصرف شیرخام و فرآورده های لبنی آلوده بخصوص پنیر تازه، خامه ،سرشیر و کره
- انتقال تنفسی از طریق افشانه های موجود در هوا و اصطبل آلوده یا آزمایشگاه
- فرو رفتن سر سوزن سرنگ حاوی واکسنهای حیوانی به دست انسان

علایم بیماری
دوره نهفتگی بیماری (از زمان تماس با منبع عفونت تا بروز علایم ) اغلب بین 1 تا 3 هفته است، ولی گاهی تا 6 ماه می باشد. براساس شدت بیماری، علایم به سه شکل حاد، تحت حاد و مزمن بروزمی کند.شکل حاد: بیمار دچار لرز ناگهانی، درد عمومی بدن بخصوص درد پشت و تعریق شدید می شود، اشتهای خود را از دست می دهد و دچار ضعف و سستی می گردد، ضمناً از شروع علایم بیش از 3 ماه نمی گذرد.
شکل تحت حاد: آغاز آن بی سر و صدا می باشد. شکایت اصلی بیمار از ضعف و خستگی است. از آغاز بیماری نیز 3 تا 12 ماه می گذرد.
شکل مزمن: اگر از زمان تشخیص بیماری بیش از یک سال بگذرد و فرد هنوز مبتلا باشد، مزمن گفته می شود.
افرادی که دچار تب، بی اشتهایی ،درد عضلانی و تعریق شبانه بوده و سابقه تماس با دامهای آلوده یا مشکوک به تب مالت را عنوان می نمایند یا از فراورده های لبنی آلوده استفاده نموده اند ، لازم است برای انجام آزمایش به پزشک مرکز بهداشتی -درمانی ارجاع گردند.

درمان
رژیمهای درمانی متفاوتی برای درمان بیماران مبتلا به تب مالت توصیه می شود، ولی هیچ گاه از یک دارو به تنهایی در درمان بیمارنباید استفاده کرد (مگر در زمان حاملگی و با توصیه پزشک ). طول دوره درمان حداقل 8 هفته (دو ماه) می باشد.

راههای پیشگیری از بیماری تب مالت در انسان
1- خودداری از مصرف مواد لبنی مشکوک مانند شیرخام، پنیر تازه ،خامه و سرشیر غیرپاستوریزه
2- استفاده از شیر و فرآورده های لبنی به صورت پاستوریزه، در صورت در دسترس نبودن شیر پاستوریزه باجوشاندن شیر به مدت حداقل 10 دقیقه بعد از جوش آمدن، به از بین رفتن تمامی عوامل میکروبی مطمئن شوید.
3- استفاده از ماسک تنفسی درهنگام کار با فضولات حیوانی یا ورود به اصطبل
4- دور نگه داشتن حیوانات از محل زندگی انسان
5- استفاده از دستکش، کلاه، ماسک، عینک و روپوش مناسب برای دامپزشکان، دامداران وکارکنان کشتارگاهها.
6- آموزش روش تهیه پنیر تازه به تمامی خانوارهای روستایی؛ به این طریق که ابتدا شیر را به مدت 10 دقیقه جوشانیده و در همان حالت به ازای هر3 لیتر شیر یک لیوان آب ماست و یا به یک لیتر شیر 250 گرم ماست ترش اضافه کرده پس از دلمه شدن و جداشدن پنیر از آب مقدار لازم نمک به آن اضافه کرده با پارچه صافی آبگیری و پس از سفت شدن، مصرف نمایید. اگر پنیر به صورت غیر پاستوریزه و بدون جوشاندن شیر تهیه شود حداقل باید دو ماه در آب نمک نگهداری و سپس مصرف شود.
7- گزارش کتبی بیماری به مرکزبهداشت شهرستان و استان.
از تب مالت در حیوانات چه می دانیم؟
در گاو، گوسفند، بز، سگ، شتر وخوک نیز بیماری مشاهده شده است. تب مالت در دامها از طریق جفتگیری دامها، مصرف شیر از دام آلوده، انتقال تنفسی در هوای آغل و اصطبل، تماس با ترشحات رحمی دام آلوده یا جفت و جنین سقط شده آلوده منتقل می شود.

راههای پیشگیری در دامها
1- واکسیناسیون گوساله های ماده در سن 3 تا 6 ماهگی
2- واکسیناسیون بره و بزغاله از 3ماهگی تا یک ماه قبل از جفت گیری
3- جدانمودن دامهای سقط شده از بقیه گله و جلوگیری از تماس مستقیم با ترشحات رحمی، جنینی و جفت دامهای سقط شده
4- خونگیری و انجام آزمایشهای لازم بر روی دامهای مشکوک و هدایت دامهای آلوده به کشتارگاه
5- اقدامات بهداشتی شامل تهیه و تدارکات محیط زیست تمیز برای گله های گاو و گوسفند و دفع صحیح ادرار و مدفوع آنها.

تعداد بازدید:۷۵۱

اخطار:مطالب پزشکی تنها جنبه آموزشی و پیشگیرانه داشته و نباید جایگزین مراجعه به پزشک تلقی کرد. هدف از ثبت مطالب جنسی ایجاد روابطی صمیمانه بین زن و شوهر و استحکام کانون خانواده است.

بروسلا

تب مالت

پزشکی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
تجدید کد امنیتی